„Dacă aţi avea 10 000€…”  

Posted by Natalia in

La început era un vis… Un vis frumos şi în viziunea noastră irealizabil… Visam ca şi şcoala în care activez să beneficieze de un grant oferit exclusiv pentru dotarea cu materiale didactice, audio-vizuale, inventar sportiv…
Pentru noi a fost o provocare anunţul din ziarul „Timpul”, care motiva instituţiile şcolare din republică să participe la Concursul Naţional pentru şcoli „Dacă ai avea 10.000€…”, sprijinit de Fundaţia umanitară a Bisericii Nouapostolice din Elveţia. Astfel, toate şcolile din republică au fost invitate să-şi expună povestea, realizările, dar şi problemele cu care se confruntă acestea, să vină cu propuneri curajoase şi bine inspirate, ce ar contribui într-o formă sau alta la îmbunătăţirea procesului educativ, ridicarea calităţii cunoştinţelor, deschiderea perspectivelor de viitor în serviciile educaţionale pe care le prestează.
Am vrut să ne încercăm şi noi norocul în această cursă, pe care o intuiam, de la început, că o să fie una cu mulţi participanţi. A fost o concurenţă acerbă. Membrii juriului, constituit din Semion Cazacu, preşedintele Bisericii Nouapostolice, Maria Luchian, manager de proiect, Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preuniversitar, Efim Jimbei şi Corina Lungu, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Mirabela Tănase, director comercial TIMPUL au recunoscut că le-a fost foarte greu a desemna învingătorii. Dar, „sfîrşitul încununează opera” şi ne-am simţit extrem de fericiţi şi mulţumiţi atunci cînd ne-am văzut printre învingătorii concursului. Astfel, din cele 94 de instituţii participante la concurs – 10 au beneficiat de acest premiu mare, printre care şi gimnaziul Izbişte. Ne-am simţit şi noi importanţi pe lîngă celelalte instituţii cîştigătoare din republică: Liceul „Onisifor Ghibu”, Chişinău; Liceul „Mihai Eminescu”, Străşeni; Centrul de creaţie şi agrement Sângerei; Liceul Teoretic Răzeni, Ialoveni; Liceul Teoretic „Constantin Stere”, Soroca; Gimnaziul-internat pentru copiii orfani şi rămaşi fără tutelă, Tighina; Liceul Teoretic Ţarigrad, Drochia; Şcoala auxiliară-internat Grinăuţi-Moldova, Ocniţa; Gimnaziul din satul Tochile-Răducani, Leova.
Astfel am reuşit cu resursele financiare din grant să acoperim acele necesităţi stringente ale instituţiei ce ţin de dotarea didactico-materială. Biblioteca şcolară s-a îmbogăţit cu literatură artistică pentru toate vîrstele şi literatură metodică în valoare de circa 30.000 lei. Elevii noştri merg cu satisfacţie la bibliotecă, pentru că deja pot lectura operele literare în grafia latină, avînd o diversitate mare de literatură, începînd cu literatura pentru copiii din ciclul primar şi finisînd cu operele scriitorilor contemporani.
Literatura metodică recentă de asemenea constituia o problemă pentru corpul didactic al gimnaziului. Astăzi cadrele didactice pot face cunoştinţă cu cele mai noi orientări în didactică, avînd la dispoziţie o variată gamă de lucrări în domeniu. La acest capitol mai putem menţiona dotarea cabinetelor cu dicţionare. Fiecare profesor de limbă română, limbă franceză sau limbă rusă are posibilitatea de a forma la elevi deprinderi de lucru cu dicţionarele, ceea ce anterior era imposibil (în situaţia în care nici biblioteca şcolară nu dispunea de dicţionar român-rus).
Cabinetele didactice au fost dotate cu seturile necesare de planşe murale. Astfel profesorilor le va fi mai uşor, iar elevilor mai interesant şi util a asimila disciplinele şcolare în cazul în care aceştia văd reprezentat grafic unele fenomene la biologie, geografie, chimie, ştiinţe. Astăzi au posibilitatea de a observa la microscop unele fenomene, de a examina schelete, mulaje ale unor animale vertebrate şi nevertebrate. La geografie pot călători imaginar cu ajutorul hărţilor şi atlaselor noi. La limba română şi limba franceză mai uşor vor memoriza gramatica datorită informaţiei bine organizate de pe planşele murale.
Acordeonul nou, procurat din grant, îl va înlocui pe cel vechi, care era ineficient la orele de educaţie muzicală. De asemenea, elevii vor avea posibilitatea de a audia melodiile prevăzute de curriculum la disciplina de educaţie muzicală, graţie casetofonului şi „Fonocrestomaţiei pentru educaţia muzicală” la toate clasele. Seratele sunt mai pline de veselie, distracţie, pentru că a fost procurat un sistem audio performant (în locul celui vechi pe care de fiece dată îl împrumutam de la casa de cultură).
Potenţialul creativ al elevilor este stimulat, în cadrul orelor de educaţie tehnologică (profil tehnic şi menaj) de instrumentele noi pentru prelucrarea lemnului, dar şi de maşinile de cusut performante. Cu ajutorul acestora, profesorii – meşteri populari vor putea pe deplin realiza cele mai îndrăzneţe visuri în educarea la elevi a dragostei faţă de meşteşugurile populare, a frumosului, a valorilor naţionale.
Una dintre cele mai utile şi valoroase achiziţii pentru gimnaziu este procurarea proiectorului cu sistem interactiv şi tripod pentru proiectare. Acum seminarele de formare continuă pentru profesori sunt mai atractive şi mai pline de conţinut. Avem posibilitatea de a desfăşura şedinţe de părinţi la cel mai înalt nivel, nemaivorbind de realizarea orelor asistate de calculator.
Cu ajutorul aparatului foto-digital, procurat din grant, putem imortaliza cele mai captivante momente din viaţa gimnaziului. Putem completa ziarul şcolar, pe care îl avem în proiect de ceva timp, dar nu aveam posibilitatea de a-l ilustra. Astăzi suntem la a treia ediţie a „Jurnalului de Izbişte” – ziar al şcolii şi al comunităţii.
Inventarul sportiv a fost un lucru foarte necesar pentru elevii gimnaziului. Astăzi micuţii din clasele a II-a vor putea studia mişcările de şah pe o tablă magnetică veritabilă, operînd cu piese de şah adevărate. Şi elevii din clasele superioare vor putea studia şahul, damele avînd la dispoziţie inventar adecvat. Elevii de la secţiile sportive de tenis de masă se antrenează la 2 mese de tenis nou-nouţe, palete, mingi – toate de cea mai înaltă calitate. De asemenea echipele de fotbal, baschet şi volei, pe lîngă mingile primite, plasele cu care vor fi înnoite inelele de baschet, terenul de volei şi mini-fotbal vor fi echipate cu costume noi. Orele de educaţie fizică destinate practicării activităţilor de atletică uşoară vor fi mai interesante graţie procurării inventarului pentru gimnastică.
Deşi nu era prevăzută prevăzută finanţarea pentru acoperirea necesităţilor de mobilier, donatorii noştri au făcut o excepţie pentru elevi şi tinerii ce activează în Consiliul Local al Tinerilor, care aveau un sediu, dar nu era mobilat adecvat.
Misiunea CLT este de a identifica interesele, necesităţile, probleme copiilor şi tinerilor din comunitate; sprijină şi organizează unele activităţi în vederea luptei pentru respectarea drepturilor copiilor şi tinerilor; promovează creativitatea; editează publicaţii în legătură cu scopurile şi activităţile Consiliului Local al Tinerilor în vederea popularizării acesteia, prin atragerea cît mai multor tineri în rîndurile membrilor acesteia.
Consiliul a fost constituit prin alegeri libere, democratice, secrete, în care au participat la vot circa 185 de tineri din localitate cu vîrsta cuprinsă între 14 – 25 ani.
Astăzi aceştia îţi pot desfăşura activităţile în plină forţă, fiind motivaţi şi de faptul că au un cabinet dotat corespunzător.
Prin urmare cei 160 000 lei au contribuit substanţial la dotarea didactică a gimnaziului. Parţial, unele dintre cele mai îndrăzneţe visuri ale noastre au fost realizate. Pe această cale vrem să mulţumim din suflet finanţatorilor noştri în numele întregului corp didactic, în numele elevilor şi părinţilor acestora şi eu personal aduc mari mulţumiri, or, după cum afirma Nicolae Iorga „Caritatea nu este banul, ci sufletul în care-l înfăşori”.

This entry was posted on четверг, 24 ноября 2011 г. at 10:40 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коммент.

Отправить комментарий