„Parteneriat moldo-american în instruire … la gimnaziul Izbişte”  

Posted by Natalia in

„Cariera cea mai sigură pentru fete tot măritişul rămîne, dacă nimeresc un băiat bun…” spunea în una din lucrările sale Liviu Rebreanu. Aşa şi se întîmplă, de fapt, la noi, la moldoveni, în majoritatea cazurilor.
Acest lucru, însă au venit să-l dezmintă 6 voluntari ai misiunii Corpului Păcii în Republica Moldova, care, pe lîngă misiunea lor de bază mai sunt întruniţi într-un grup de iniţiativă GLOW („Girls Leading Our World” sau „Fetele ce Conduc Lumea Noastră”) şi au ca scop de a dezvolta la fete şi femei capacităţi de lider, iniţiativă comunitară, planificarea viitorului şi un mod de viaţă sănătos.
Astfel, la data de 9 aprilie, anul curent, au realizat un training din 4 sesiuni pentru cele 22 de domnişoare participante, eleve în gimnaziul Izbişte şi Liceul Teoretic Cruglic. Fetele au participat cu mare interes la activităţile propuse special pentru ele.
Mai întîi Andy Schetter le-a vorbit despre „Diversitate” şi „Discriminare”, ajungîndu-se la ideea că, totuşi în Republica Moldova femeile sunt discriminate, deşi se scandează sus şi tare că ele au aceleaşi drepturi ca şi bărbaţii. Da, poate le au, dar nu în egală măsură. Mai ales domină mentalitatea veche în mediul rural, unde se păstrează tradiţiile de secole - locul femeii este la bucătărie, în cîmp, naşte copii îi educă – dar, din păcate, nu mai mult.
Apoi Bethany Winfrey printr-o activitate interesantă a făcut ca fetele să fie apreciate de colegele lor, insuflîndu-li-se că sunt cele mai bravo, cele mai deştepte, cele mai frumoase şi descurcăreţe. Fiind provocate să se autoaprecieze fetele noastre au stat la dubii. Poate din modestie, sau poate nu ştiu că sunt adevărate comori. Au încercat să realizeze fiecare o reţetă de formare a stimei de sine, ceea ce este foarte important ca o persoană să reuşească să realizeze ceea ce îşi propune în viaţă. Unele dintre fete au găsit nişte răspunsuri foarte originale şi reuşite, aplicabile în viaţă. Au fost ghidate spre a-şi proiecta 5 cele mai importante obiective pe care ar dori să le atingă în viaţă, lucru care a dovedit că fetele sunt pornite spre a atinge culmi înalte, dar nu imposibile. Majoritatea vor să facă carieră în diverse domenii: medicină, sport, învăţămînt, etc, dar nu se uită nici de familii armonioase, bazate pe sentimente de dragoste, încredere şi sinceritate.
Pentru ca fetele să poată atinge ceea spre ce tind, Kate Esarey le-a iniţiat în ceea ce numim „Liderism” şi cum trebuie să fie un lider în adevărat sens al cuvîntului. S-a ajuns la concluzia că nu este foarte greu de a fi un lider eficient şi apreciat de toţi, doar că trebuie să-ţi dezvolţi nişte calităţi pe care fiecare le are cu siguranţă. Un lider, în opinia fetelor, trebuie să fie: cinstit, politicos, organizat, determinat, curajos, creativ, încrezut în sine, comunicabil, motivat şi optimist. După aceea, avînd ca bază două probleme cu care se confruntă localitatea, fetele au încercat să fie lideri în soluţionarea lor, punînd în aplicare calităţile de care s-a amintit mai sus.
În cele din urmă Lindsay Toler a realizat cu fetele un plan de viitor, după anumiţi paşi specifici unui proiect. Fetele şi-au imaginat cum îşi văd viitorul, şi-au notat un scop pe care vor să-l atingă, termenul de realizare a acestui scop, paşii ce trebuie să-i facă ca să atingă acest scop, dificultăţile şi obstacolele care cred că vor sta în cale, acţiunile ce le vor realiza pentru a înlătura aceste dificultăţi, cum vor şti dacă au atins scopul şi care vor fi indicatorii de succes.
Ne-am simţit ca nişte gazde ospitaliere alături de Jessica Kerbo, voluntar al Corpului Păcii din programul „Educaţie pentru sănătate” ce activează în gimnaziul Izbişte şi Haley Simmons, voluntar ce activează în Administraţia Publică Locală din satul Cruglic.
Cred că asemenea instruiri sunt foarte necesare fetelor noastre, care în răstimp de cinci ore au conştientizat că alături de misiunea lor de femeie (de a întemeia un cămin familial, de a da naştere şi de a educa copii) mai pot face şi o carieră pe potrivă. Iar pentru aceasta este nevoie de planificat cele dorite şi de a tinde spre realizarea lor. Or, după cum afirmă Stephen Covey „Cel mai bun mijloc de a-ţi prezice viitorul este să-l creezi tu singur…”

This entry was posted on суббота, 22 октября 2011 г. at 08:43 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 коммент.

Отправить комментарий